Tartelettes met zwitserse room en frambozen

Tartelettes met zwitserse room en frambozen

Tartelettes, heerlijk om te maken én om op te eten. Met de vulling kan eindeloos gevariëerd worden, maar daarvoor is een goed, basisrecept voor de tartelettes wel erg belangrijk. Daarom dit recept. Het deeg is makkelijk te maken, redelijk snel klaar en na het bakken komen de tartelettes heel makkelijk uit de vormpjes. Ik gebruik kleine vormpjes van de Dille & Kamille. De vormpjes hebben een losse bodem, wat het verwijderen van de taartjes uit de vorm heel erg makkelijk maakt. In dit recept gebruik ik een vulling van frambozen en Zwitserse room. Dit is één derde slagroom en twee derde banketbakkersroom. Ik zou zeggen, aan de bak!

Kooktijd: 1 uur en 30 minuten
Hoeveelheid: 4 tartelettes van 10 cm

Ingrediënten:

Bodem:
40 g suiker

80 g boter

110 g bloem

15 g ei (ongeveer een kwart ei)

snufje zout

Vulling:
55 ml slagroom

15 g suiker

8 g vanillesuiker

30 g eidooier (ongeveer driekwart)

10 g bloem

80 ml melk

Bereiding:

Begin met het maken van de bodem. Kneed hiervoor alle ingrediënten voor de bodem tot een mooi deeg. Verpak dit in folie en laat een half uur (of langer) rusten in de koelkast.

Terwijl het deeg rust, kun je de vulling vast maken. Meng de suiker, eidooier en vanillesuiker in een kom door elkaar. Roer hier ook de bloem doorheen.

Verhit de melk in een pannetje. Zodra het begint te koken, zet je het vuur zacht en giet je een beetje van de hete melk bij het suikermengsel. Roer tot het is opgenomen en voeg in delen de rest van de melk toe.

Giet nu het hele mengsel weer in de pan en breng aan de kook. Blijf goed roeren, met een pollepel of een pannenlikker. Op de bodem van de pan begint het mengsel in te dikken, tot het lijkt op vla. Het is niet erg dat het indikken in delen gebeurt en je dus eerst wat dikke en dunne delen hebt. Blijf wel goed roeren. Het mengsel dikt bij het afkoelen nog iets verder in, dus haal de pan tijdig van het vuur. 

Als je het mengsel van het vuur hebt gehaald, giet je het in een kom en druk je hier een stukje plasticfolie op. Het folie moet echt óp het mengsel liggen, het is het best als de hele bovenkant van de room is bedekt met folie. Dit voorkomt dat er een vel opkomt. Zet de kom in de koelkast tot deze is afgekoeld.

Klop de slagroom stijf. Hier hoeft geen suiker bij, aangezien de banketbakkersroom ook al zoet is. Spatel de banketbakkersroom (deze moet wel koud zijn!) door de slagroom tot het één, luchtig en romig, geheel is. Zet dit mengsel in de koelkast tot je de tartelettes ermee gaat vullen.

Haal het deeg uit de koelkast. Ik vind het altijd het fijnst om het deeg in kleine porties uit te rollen tussen twee stukjes plasticfolie, omdat het zo het minst blijft plakken. Zorg dat je de vormpjes goed invet met roomboter, zodat ze echt goed uit de vormpjes komen na het bakken. Je kunt verder zelf bepalen hoe dik de bodem wordt, maar let wel op dat ze niet te dun maakt, omdat ze dan heel erg kwetsbaar zijn. 

Knip stukjes bakpapier, iets groter dan de vormpjes en bak de eerste tien minuten (180 graden) met blindbakvulling. Ik gebruik blindbakbonen, maar je zou ook erwten kunnen gebruiken. Verwijder na tien minuten de blindbakvulling en bak nog vijf minuten.

Laat de bodempjes eerst goed afkoelen en verwijder dan de vormpjes. Vul met de Zwitserse room en decoreer met frambozen.

Smullen maar!

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *