Quinoa met zoete tomatensaus en een frisse salade

Quinoa met zoete tomatensaus en een frisse salade

Met dit heerlijke gerecht heb ik op 19 oktober (2016) de kids kook battle gewonnen. Een extra reden om dit gerecht eens te maken. Door de tomatensaus pureer je stukjes appel, waardoor de saus erg lekker zoet en fris wordt. Quinoa is een glutenvrij graan dat je bereid als rijst. Zelf vind ik sla niet erg lekker, maar door de sla goed te vullen met tomaten, een gekookt ei, spekjes en blokjes avocado past de sla perfect bij de quinoa met saus! Ik heb dit gerecht samen met een vriendin in een uur kunnen bereiden, het gerecht is dus niet moeilijk om te maken en je bent er ook niet erg lang mee bezig. Als je met twee personen kookt, kan de ene persoon de stapjes waar een 1 voor staat doen en de andere persoon de stapjes waar een 2 voor staat. Ik heb zelf op deze manier gekookt met twee personen en dit is echt het handigst. Kook je gewoon in je eentje, doe je natuurlijk gewoon alle stappen in de volgorde waarin het in het recept staat.

Kooktijd: 1 uur
Hoeveelheid: 4 personen

 

Ingrediënten

250-300 gram quinoa

10 tomaten

3 mooie appels

1 ui

1 teentje knoflook

300 gram kalkoen (blokjes, of je moet de kalkoen zelf snijden)

1 groentebouillonblokje

1 theelepel kerriepoeder

peper en zout

sla

avocado

1 tomaat

spekjes

een ei

 

Bereiding

1.    Zet veel water op.
1.   Bak de kalkoen met peper en zout. Bak niet al te ver, je kan straks nog even mee laten bakken met de saus.
1.   Als de kalkoen bijna gaar is schep je het in een bakje en dek je het af met aluminiumfolie en zet even weg, buiten de ijskast. Doordat je het afdekt met aluminiumfolie droogt het vlees niet uit.
2.   Snijd de tomaten in in kruizen, zodat je het vel straks makkelijk van de tomaten kunt trekken.
1.   Vul een grote pan met kokend water (maak niet al het gekookte water op, je hebt nog een beetje nodig om een ei in te koken) en doe de tomaten in de pan. Zet het fornuis middelhoog en de deksel op de pan.
2.   Doe het ei in een klein pannetje en vul met kokend water. Kook het ei 10 minuten tot het hardgekookt is. Laat schrikken en leg weg.
2.   Snijd de ui in kleine blokjes en pers de knoflook. Bak dit een paar minuten in de pan waar de kalkoen uit komt.
1.   Schil de appels en snijd in (kleine) blokjes. Straks laat je de appels sudderen in de pan tot ze zacht worden, dus hoe kleiner je de blokjes snijdt, hoe sneller ze zacht zijn.
2.   Trek het vel van de tomaten en snijd de tomaten in stukjes. Gooi de stukjes met groene puntjes in de prullenbak en doe de rest in een grote pan.
2.   Doe de appels, de ui en knoflook, een theelepel kerrie en verkruimel een bouillonblokje boven de pan waar de tomaten in zaten.
2.   Roer alles even goed door, zet de deksel op de pan en laat minstens 20 minuten staan. Het is klaar als de appels zacht zijn geworden.
1.   Als de appels zacht zijn geworden pureer je de saus glad en laat je de kalkoen met de saus mee-sudderen. Let op! Voeg de kalkoen NIET toe VOOR je de saus hebt gepureerd. Je wil natuurlijk geen kalkoenpuree in je saus!
1.   Terwijl de saus suddert zet je de quinoa op en volg de verpakking.
2.   Voor de sla snijd je de tomaat en avocado in stukjes.
1.   Pel het (gekookte) ei en snijd ook deze in stukjes.
2.   Bak de spekjes.
2.   Doe de sla in een slakom en meng de spekjes, het ei, de tomaat en avocado door de sla.
1.   Doe de quinoa in een kom en in een andere kom de (gepureerde) saus.

Tip! Met een beetje peterselie (vers gesneden of uit een potje) over de saus is het nog lekkerder en kleurt het ook heel mooi. Meng dit niet door de saus maar strooi op het bord gewoon een beetje bovenop de saus.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *