Operataart

Operataart

Deze taart kost even tijd om te maken, maar wat een geweldig resultaat. Ik vond de taart ook niet echt heel moeilijk om te maken; het kost gewoon even tijd. De amandel-cacao cake is heerlijk in combinatie met de boter- en koffiecrème en de chocoladeganache en cacao bovenop maken het helemaal af. Ik zou zeggen: doe zaterdag de boodschappen en ga zondagmorgen/zondagmiddag lekker aan de slag!

Bereiding voor de cake:
Haal de roomboter voor de boter- en koffiecrème alvast uit de ijskast.
Klop de eiwitten met de suiker met een mixer stijf.
Klop met een garde in een andere kom de eieren met het amandelmeel.
Smelt de boter.
Meng de boter en het cacaopoeder door de kom met eieren en meel.
Spatel (ik doe dat met een pannenlikker) de stijfgeklopte eiwitten erdoor en zorg voor een glad mengsel. Spatel niet te lang, je wilt zoveel mogelijk lucht behouden.
Verwarm de oven voor op 200 graden. In een gasoven zou ik 210-220 doen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik net zoals ik een siliconenmat.
Verspreid met de bolle kant van een lepel of met een pannenlikker het beslag over de bakplaat. Zorg dat het beslag overal even dik is.

operataart:_beslag_op_bakplaat

Bak 8-10 minuten.
Als de cake gebakken is, haal je ‘m uit de oven en schuift voorzichtig het bakpapiertje met de cake op een rooster, zodat deze het snelst afkoelt.

foto7

Als de cake is afgekoeld, snij je deze in 3 gelijke stukken. (het is handig als eentje ietsiepietsie groter is, zodat je een stevige bodem hebt.
Bereiding voor de botercrème:
Mix de boter met de poedersuiker tot een glad geheel.
Voeg de vanillesuiker toe en klop glad.

foto8

Bereiding voor de koffiecrème:
Mix de boter, poedersuiker en de helft van de espresso (dit is maar 1 a 2 eetlepels koffie) tot een glad geheel.
Bereiding voor de chocoladeganache:  
Verwarm de melk in een steelpannetje.
Breek of snij ondertussen de chocola in stukjes en snijd de boter in stukjes.
Giet de melk in een kom en voeg ook de chocola en boter toe.

foto6

Roer tot een glad mengsel. (Is je melk niet meer warm genoeg om de boter en/of chocola te smelten? Kook dan water en doe in een steelpan. Zet de bak met chocola, melk en boter op de pan en roer tot alles tot een glad mengsel is gesmolten. Haal de kom van de pan en droog eventueel de bodem van de kom af en doe de pan met het water weg.)

foto10
Om de cake op te bouwen:
Pak je iets grotere laag en leg deze op een groot bord of een grote (snij)plank.
Pak je keukenkwastje en doop in de koffie en smeer de cake een klein beetje in. (doe niet te veel, want dan wordt je cake zacht/zompig)

foto9
Pak een mes of lepel en smeer een (dikke) laag koffiecrème op de cake. Verspreid deze goed, op de randjes moet evenveel zitten als in het midden.

foto2
Pak je volgende laag erbij, maar leg deze nog niet op de koffiecrème.
Smeer de plak in met de chocoladeganache.

foto4
Draai de plak om zodat je de kant met de chocola op de koffiecrème van de vorige laag legt.
Op de bovenkant van de tweede plak in je taart smeer je botercrème.

foto2
Pak de derde laag erbij (nog niet op de taart leggen) en smeer lichtjes in met koffie.
Leg de derde laag met de koffie naar beneden op de chocola van de tweede laag.
Smeer op de bovenkant van de derde laag nog een klein beetje koffie- of botercrème.
Giet de rest van de chocoladeganache over de taart en smeer goed uit over de bovenkant van de taart.
Dek de taart af met een laagje cacao.
Zet de taart ongeveer 2 uur in de vriezer zodat de taart flink stevig wordt.

foto3
Haal na 2 uur de taart uit de vriezer en snij (zo recht mogelijk) de randjes van de taart zodat je strakke, gladde zijkanten krijgt. (De randjes kan je vast opeten zonder de taart aan te hoeven snijden. Nog een voordeel van zo’n rechthoekige taart is dat je een stukje af kan snijden en de taart nog steeds heel lijkt.)
Al dat werk met al die laagjes is niet voor niets, je proeft ze allemaal en ziet ze ook mooi zitten!

foto5
Dien de taart op en smullen maar!
Voor als je de taart niet binnen één dag op hebt gegeten: bewaar de taart in de ijskast!

Print Friendly, PDF & Email


1 gedachte over “Operataart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *