Donuts

Donuts

Glutenvrije donuts zijn vaak moeilijk te krijgen, daarom hier een recept ze zelf te maken. Het is helemaal niet moeilijk en vereist geen ingewikkelde apparatuur. Je hebt alleen iets nodig om een cirkel mee uit te snijden (bijvoorbeeld een portioneerring of een kommetje) en een kleiner rondje (bijvoorbeeld een dop van een fles) voor het gat in het midden. 

Ingrediënten

Voor het deeg:

2 eieren

150 g kristalsuiker

500 g meel

3 eetlepels fiberhusk

1 theelepel bakpoeder

klein snufje zout

60 g roomboter

300 ml yoghurt

Voor het glazuur:

40 g roomboter

170 g poedersuiker

1 theelepel vanille extract

3 eetlepels melk

Evt. een druppel rode voedselkleurstof

Om te frituren:

1,5-2 liter zonnebloemolie

Bereiding

Klop de eieren en de suiker in een keukenmachine. Laat zo’n 6 tot 8 minuten draaien tot een luchtig, lichtgeel mengsel.

Smelt ondertussen de boter in een steelpannetje en meng in een kom de droge ingrediënten voor het deeg door elkaar. 

Giet beetje bij beetje de droge ingrediënten bij het eimengsel in de keukenmachine. Giet ook de gesmolten boter en de yoghurt erbij. Laat de keukenmachine draaien tot het een samenhangend deeg is. 

Leg het deeg een half uurtje in de koelkast. 

Maak ondertussen het glazuur: smelt de boter en meng de poedersuiker erdoor tot een dik mengsel. Giet de melk in een kommetje en meng het vanille extract erdoor. Giet dit melkmengsel beetje bij beetje door het glazuur. Voeg eventueel een druppel rode kleurstof toe. 

Verwarm de olie in een pan of frituur.

Rol het deeg uit tot een plak van zo’n anderhalve cm dik. Gebruik de grote steker om er zoveel mogelijk cirkels uit te halen en herhaal dit tot het deeg op is. Haal nu met de kleine cirkels de gaten uit de donuts en maak hier eventueel nog een laatste donut van. 

Frituur de donuts zo’n vier minuten in de olie. (de olie moet ongeveer 170 graden zijn). Draai de donuts na twee minuten om. 

Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje en laat verder afkoelen op een roostertje.

Dip de donuts in de glazuur (of smeer de glazuur erop) en besprenkel eventueel met sprinkels.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *