Baksoda, bakpoeder of gist?

Baksoda, bakpoeder of gist?

Omdat ik zelf ook wel graag wil weten wat al deze rijsmiddelen zijn en wat nou het verschil is zoek ik dit heel precies voor jullie uit.

Baksoda
Baksoda, ook wel bakingsoda, natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd, is sterker dan gewoon bakpoeder.
Baksoda werkt alleen als er iets zuurs in je baksel zit, bijvoorbeeld citroen, yoghurt of karnemelk. Als het in contact komt met iets zuurs otstaan een soort kleine luchtbelletjes die je baksel luchtig maken. Als je niks zuurs toevoegt geeft de bakingsoda een vieze nasmaak en wordt je baksel klef of droog.

Bakpoeder
Bakpoeder is een mengsel van baksoda, citroenzuur en zetmeel, bijvoorbeeld maizena. In bakpoeder zit alles al om een baksel goed te laten rijzen. Hierdoor hoef je geen zuur product toe te voegen om het baksel te laten rijzen. Bakpoeder is wel minder sterk. Als je dus wel een zuur product in je baksel doet kun je dus beter baksoda gebruiken. Je moet dan wel goed opletten: 3 theelepels bakpoeder=1 theelepel baksoda.

Gist
En dan heb je ook nog gist. Gist is een (levende) schimmel. Meng gist daarom ook nooit direct met zout, dan gaat de gist ‘dood’ en werkt het niet meer. Gist wordt omgezet in de fabriek  in koolstofdioxide en een klein beetje alcohol. Die alcohol verdwijnt tijdens het bakken weer. Gist moet je even ‘wakker maken’. Dat doe je met iets warms. Dit is ook de reden dat je als je bijvoorbeeld brood bakt lauw water toe moet voegen.

Soorten gist
En dan heb je ook nog het ‘probleem’ dat er heel veel verschillende soorten gist zijn. Je hebt namelijk verse, gedroogde en instantgist. Ik zal alles even op een rijtje zetten en de voor- en nadelen bespreken.

Verse gist
Verse gist wordt verkocht in pakjes die eruit zien zoals de pakjes van bijvoorbeeld roomboter. De gist zelf ziet er een beetje uit als een soort beige boetseerklei.
Voordeel: De gist is goedkoop. Je moet verse gist altijd in een bakje warm water brokkelen en tien minuten laten staan. Als er belletjes ontstaan weet je dat de gist goed is. Je komt er dus niet achter als je baksel uit de oven komt dat de gist niet heeft gewerkt.
Nadeel: De gist is niet op veel plekken te krijgen. In Duitsland wel, of je moet de gist bestellen. De gist moet in de koelkast worden bewaard en is niet erg lang houdbaar, hooguit twee weken.

Gedroogde gist
Gedroogde gist wordt gemaakt van verse gist. Er worden hele kleine korretjes van gemaakt en om elk korreltje wordt een dun beschermlaagje gemaakt. Dit lost op in warm water waardoor de gist dan weer gaat leven.
Voordeel: De gist is bijna eeuwig houdbaar en bijna overal te krijgen in verschillende hoeveelheden.
Nadeel: Niet van te voren te zien of de gist inderdaad leeft, ook wordt gedroogde gist soms verward met instant gist.

Instant gist
Instant gist wordt ook gemaakt van verse gist. Het zijn een soort staafjes zonder beschermlaagje
Voordeel: De gist hoeft niet opgelost te worden en kan direct door het meel worden gemengd.
Nadeel: De gist is niet overal verkrijgbaar, vooral in sommige natuurvoedingswinkels of via internet.

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *