Plukpizza

Plukpizza

Een van mijn favoriete recepten. Het is snel te maken, als je echt weinig tijd hebt kun je ook nog kant-en-klaar pizzadeeg of bladerdeeg gebruiken, maar in principe maak je het deeg in 10 tot 15 minuten. Je verdeelt het deeg in tweeën en maakt 2 evengrote ronde lappen. Op een lap smeer je tomatensaus en eventuele vulling en de andere lap leg je hier bovenop. Je snijd met een mes van de buitenkant van de rand naar bijna het midden. Je herhaalt dit tot er allemaal stukjes zijn die aan een middelpunt vastzit. Nu draai je elk stukje twee keer rond waardoor een vlecht ontstaat. Bakken en smullen maar!!

Ingrediënten:

300 g broodmeel

200 ml lauw water

1 el olijfolie

10 g gist

klein snufje zout

tomatensaus

(vulling)

Bereiding:

Kneed het meel met het water, de olie de gist en de zout kort door. Als het een klein beetje gemengd is voeg je de zout toe.
Als je direct zout toevoegt, heb je kans dat het deeg na het bakken heel droog wordt. In de oven rijst het deeg namelijk een beetje, door de gist. De gist gaat werken als het gemengd word met een warm ingrediënt; het lauwe water. Te warm water of menging met zout kan de werking van gist verpesten. Daarom mag de gist nooit direct in contact komen met het zout.

Verdeel het deeg in tweeën en rol uit tol twee evengrote ronde lappen.
Bedek één van de lappen met een dun laagje tomatensaus en eventuele vulling. 
Leg de andere lap erbovenop. Leg de lap op een velletje bakpapier

Zet een glas of smal kommetje in het midden van de bovenste lap. Snijd vanaf de buitenkant van de lap tot aan het bakje in tot je stukjes hebt die aan de buitenkant van de lap zo’n drie cm breed zijn. 

Nu pak je elk stukje vast aan de buitenkant van de lap en draai je het een heel rondje. Druk dan de buitenkant van het stukje op het bakpapier zodat het niet terugdraait. Herhaal dit bij alle stukjes. Schuif het bakpapier op een bakplaat en bak 10 minuten op 180 graden.

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *