Abrikozenvlaai

Abrikozenvlaai

Hoewel ik zelf niet zo’n fan ben van abrikozen, ben ik wel ontzettend fan van deze taart! Een heerlijke bodem, een laag banketbakkersroom, dan abrikozen, en bovenop een heerlijke knapperige kruimellaag. Zeker het proberen waard dus!

Ingrediënten

Bodem
100 g rijstmeel
50 g amandelmeel
1 tl bakpoeder
Mespunt zout
90 g roomboter
25 g ei (ongeveer 1/2 ei)
90 g kristalsuiker

Banketbakkersroom
65 g kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker (in totaal dus 16 g)
3 eidooiers
35 g bloem
350 ml melk

Abrikozen
1 blik abrikozen op sap

Kruimels
90 g roomboter
100 g kristalsuiker
100 g bloem
Mespunt zout

Bereiding
Bodem Mix het amandelmeel, het rijstmeel, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de boter in blokjes toe en kneed tot kruimels. Voeg ei en suiker toe en kneed tot een bol deeg. Je weet dat het deeg goed is, als de kom weer helemaal schoon is. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg in de koelkast tot gebruik.

Banketbakkersroom Meng suiker, vanillesuiker, eidooiers en bloem door elkaar. Dit wordt een heel dik mengsel, dat hoort zo. Verwarm dan de melk in een steelpan. Als het warm is, giet je een scheut bij het ei-mengsel. Roer tot het één geheel is en voeg dan de rest van de melk toe aan het ei-mengsel en roer opnieuw tot het één geheel is geworden. Giet het mengsel dan terug in de steelpan en verwarm tot er een mooie banketbakkersroom is ontstaan met een textuur van vla. Het mengsel zal in delen indikken, vanaf de bodem, dus blijf roeren, het handigst is hier een pannenlikker voor te gebruiken.

Opbouw Haal het deeg uit de koelkast en leg het in de vorm. Druk het deeg uit met je vingers, vorm ook een klein opstaand randje. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Schep dan de banketbakkersroom op het deeg, en verspreid egaal met een pannenlikker of lepel. Verdeel de gehalveerde abrikozen over de room en druk ze met je vingers voorzichtig een beetje aan.

Kruimels Maak tot slot de kruimels, die de taart afsluiten en heerlijk knapperig maken. Meng hiervoor meel, suiker, boter en zout met je vingers. Je hoeft er geen bol deeg van te maken, maar kruimels. Verdeel deze over de taart, totdat hij helemaal bedekt is.

Bakken Bak de taart zo’n 20 minuten op 190 graden. Laat dan afkoelen en zet nog even in de koelkast.


Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *