Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Gevulde speculaas: ik had het echt al heeeeel lang niet meer gegeten, dus dacht ik: ik maak gewoon zelf gevulde speculaas! Gevulde speculaas is niet moeilijk om te maken en echt suuuperlekker!

Kooktijd: 1h45 uur
Hoeveelheid: 15 stukken

 

Ingrediënten

30 gram roomboter

45 gram margarine

75 gram boekweitmeel

75 gram rijstemeel

35 gram donkere basterdsuiker

40 gram witte basterdsuiker

1 theelepel bakpoeder

snufje zout

1 theelepel vanille-extract of een beetje vanille merg/suiker

3 (flinke) theelepels speculaaskruiden

half ei

200 gram amandelspijs

eventueel amandelen

 

Bereiding

Pak een kom en doe het boekweitmeel, het rijstemeel, de donkere basterdsuiker en de witte basterdsuiker, het bakpoeder, het snufje zout en de speculaaskruiden in de kom.

Roer met een vork of lepel alles even doorelkaar.

Snijd de roomboter in blokjes en voeg toe. Voeg ook de margarine, het halve ei en het vanille-extract toe.

Kneed alles eerst tot plakkerige kruimels en dan tot een bol deeg.

gevulde-speculaas-kruimeldeeg

Wikkel het deeg in folie en laat in de ijskast een uur rusten.( als je deeg in folie moet laten rusten, druk het dan een beetje plat, dan kan je het straks makkelijker uitrollen!)

gevulde-speculaas-deeg-in-folie

Pak een ovenschaal en leg er een bakpapiertje in. Zorg dat er stukken uitsteken zodat je de speculaas er straks makkelijk uit kunt halen.

Verdeel het deeg in twee (ongeveer gelijke) delen.

Pak 1 deel en rol het net zo groot uit als je ovenschaal is.

Verdeel het deeg over de schaal.

Pal de amandelspijs en kneed (voor zover het gaat) het een beetje zacht.

Probeer een zo groot mogelijke lap uit te rollen en verdeel de spijs over het deeg. Het is niet erg als je dit in drie delen doet, als je maar wel zorgt dat er uiteindelijk overal ongeveer evenveel spijs zit.

Rol het overige deeg uit en leg de lap op de spijs.
gevulde-speculaas-voor-het-bakken

Snijd de amandelen in de lengte door en leg de halve amandelen op het deeg en druk ze er zachtjes een beetje in.
gevulde-speculaas-met-amandelen

Bak de speculaas in een voorverwarmde oven op 175 graden zo’n 15 minuten. In een gasoven duurt het ongeveer 20 minuten.

Haal de speculaas uit de oven en trek aan de uitstekende stukken bakpapier de koek uit de schaal en laat afkoelen.
gevulde-speculaas-uit-de-oven

Leg de speculaas als-ie is afgekoeld op een snijplankje en snij eerst in repen en daarna in stukjes.
gevulde-speculaas-snijden

Kies je mooiste schaaltje uit en eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *